Typologie

Typologie; Illustraties van de waarheid

Met symbolen, beelden en gelijkenissen illustreert de Bijbel geestelijke waarheden. Een door God gegeven instrument, dat ‘Typologie’ wordt genoemd. In het Nieuwe Testament worden zichtbare voorwerpen en gebeurtenissen uit het O.T. uitgelegd als (voor)tekenen van het Nieuwe Verbond in Christus. Maar typologie is geen basis van de gezonde leer. Zij is een bijbels systeem van illustraties. Symbolen, gelijke nissen en tekenen hebben vooral een verbergende functie. Wie Christus kent, herkent Zijn beeld in de ark, maar ongelovigen leren Hem daarin niet kennen. Wie typologie als fundament kiest, bouwt op zand. Daardoor heeft bijbelse typologie meer geleden van extreme voor dan van tegenstanders. ‘Hetwelk dingen zijn die een andere beduiding heb ben.’

Spreker: Ab Klein Haneveld

Om de studie te kunnen beluisteren en eventueel te downloaden moet u op deze site zijn ingelogd. Inloggen kan alleen met een account. Vraag hier uw gratis account aan.