Het Jordaandal

Gods handelen met mensen wordt soms in de Bijbel geografisch gemarkeerd. Sommige gebieden hebben een grote zo wel historische als toekomstige betekenis. Dat geldt zeker voor het honderden meters onder de zeespiegel gelegen Jordaandal. Daarin ligt niet alleen de rivier, waar het zijn naam aan ontleent, maar bijvoorbeeld ook de Dode Zee, volgens de Bijbel ontstaan bij de verwoesting van Sodom en Gomorra. Lot vestigde zich in dat destijds kennelijk zeer vruchtbare dal, dus bij de rivier die voor gelovigen zoveel symbolische betekenis heeft als de ‘doodsjordaan.’ Het volk Israël stak, tot zijn redding, de Rode Zee over, maar ook de Jordaan. Beide gebeurtenissen speelden zich dus af in hetzelfde langgerekte gebied. In feite loopt dat door tot in de Golf van Akaba en maakt ook het rotsachtige Petra (Jordanië) er nog deel van uit. In de toekomst zullen er opnieuw grote gebeurtenissen plaatsvinden, als de Heer er orde op zaken gaat stellen met Israël en de volken. ‘Maak u op, trek over deze Jordaan.’

Spreker: Ab Klein Haneveld

Om de studie te kunnen beluisteren en eventueel te downloaden moet u op deze site zijn ingelogd. Inloggen kan alleen met een account. Vraag hier uw gratis account aan.